Eric Hirdes

Over kunstenaar Eric Hirdes

Eric hirdes atelier werkfoto

Het is een glibberig terrein in de schilderkunst waarop Eric Hirdes zich begeeft. Zowel de materie kunst als het lyrisch abstracte schilderen hebben de afgelopen decennia vele producten voortgebracht die ten ondergaan aan esthetiek en niet veel meer lijken te zijn dan oogstrelende kleurvegen in een willekeurig arrangement.

Niettemin blijven deze stijlen ook nu nog favoriet onder kunstenaars, waarschijnlijk omdat het spontane schilderen op de een of andere wijze sterk verbonden moet zijn met het onoverzichtelijk gebied der emoties en dit weer lijkt te passen in de opvatting over het kunstenaarschap. Kortom, de valstrikken zijn overal uitgezet en het getuigt van...

Verder»

Het is een glibberig terrein in de schilderkunst waarop Eric Hirdes zich begeeft. Zowel de materie kunst als het lyrisch abstracte schilderen hebben de afgelopen decennia vele producten voortgebracht die ten ondergaan aan esthetiek en niet veel meer lijken te zijn dan oogstrelende kleurvegen in een willekeurig arrangement.

Niettemin blijven deze stijlen ook nu nog favoriet onder kunstenaars, waarschijnlijk omdat het spontane schilderen op de een of andere wijze sterk verbonden moet zijn met het onoverzichtelijk gebied der emoties en dit weer lijkt te passen in de opvatting over het kunstenaarschap. Kortom, de valstrikken zijn overal uitgezet en het getuigt van lef om telkens opnieuw de mogelijkheden van het lyrisch abstracte schilderen te onderzoeken, zoals Hirdes dit nu al ruim dertig jaar doet. Dit houdt onder meer in dat er bij de kunstenaar een steeds sterker bewustzijn is gegroeid over de mogelijkheden en onmogelijkheden van die esthetiek.

Een schilderij kan verleiden door zijn kleur, huid, compositie of verhaal, maar het beeld moet bovenal een geheim in zich dragen, waardoor je er telkens weer opnieuw naar wilt kijken, kortom het moet schoonheid die nooit verveeld uitdragen.

In zijn recente werk ondervraagt Eric Hirdes zichzelf opnieuw over esthetiek en de eigen ontwikkelde methodes. Hij hanteert niet zozeer een andere taal, maar zoekt het in de opbouw van een schilderij.

Door plaatsbepalingen in het werk is er een zekere aardsheid in het recente werk van Hirdes gekomen. Ijdelheid en vurigheid zijn nog even belangrijk, alleen spelen zij een andere rol. Die enorme technische vaardigheid om vanuit materie tot transparantie te komen draagt ertoe bij dat het materiaal zijn eigen poëtische taal kan gaan spreken – die ruimte is gecreëerd. ‘Het uiteindelijke schilderij dient zich aan ‘, aldus Hirdes. Ieder schilderij lijkt telkens opnieuw een ontdekkingstocht te zijn via de materie. 

Het is al vaker gezegd over het werk, de schilderijen roepen sterke associaties op met niet bestaande landschappen, landschappen van de geest, waar het prettig toeven is.

Ingrid van Santen.

Meest recente werken van Eric Hirdes

Alle werken

Kunstuitleen

Het huren van een hoogwaardig kunstwerk kan al vanaf een verrassend laag bedrag per maand site »

Lijstenmakerij

Wist u dat De Galerie Den Haag beschikt over een eigen, uitgebreide lijstenmakerij? site »

Kunstwinkel

Binnenkort online: de kunstwinkel Den Haag site »

agenda

Noordeinde Nocturne 2014

Op vrijdag 28 februari om 19:00 uur wordt begonnen met een concert van het Hofstads Jeugd Orkest in de Paleiskerk op Paleiss

verder »

exposition

De Galerie Den Haag Zomer Kunst Estafette 2014

Deze zomer organiseren wij drie groepstentoonstellingen in De Galerie Den Haag. Zeven vooraanstaande kunstenaars laten hun nieuwste werk zien in drie etappes van drie weken. De feestelijke aftrap van dit kunstfestijn wordt gegeven op zaterdag 21 en zondag 22 juni. In alle drie openings weekenden zijn de betreffende kunstenaars aanwezig van 14.00 tot 17.00. Om meer over hun werk te vertellen of om gewoon eens kennis te maken met de mens achter de kunst.

verder »

Eric Hirdes Nieuwsbrief

Wilt u altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe exposities van Eric Hirdes en andere kunstenaars bij De Galerie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van De Galerie Den Haag!

Laatste Nieuws

Prinsjesdag

De Prinsjes op het Noordeinde zijn er klaar voor! Dinsdag 19 september is het weer Prinsjesdag in Den Haag en speciaal voor deze gelegenheid heeft kunstenares Renee Bazuine deze prompte Prinsjes gemaakt. De Galerie Den Haag en... verder »

Opening Groepsexpositie IN THE MIX 2 september

Op zaterdag 2 september opent De Galerie Den Haag een spiksplinternieuwe groepsexpositie getiteld IN THE MIX met werken van de kunstenaars Atelier Piroff, Niels Ballemans, Convado en last but not least Crail Moansburg.  verder »