Jan Montyn

Over kunstenaar Jan Montyn

Jan Montyn 25004911

Jan Montyn is een bekend beeldend kunstenaar in het binnen- en buitenland. Hoewel hij vooral bekend is geworden als grafiekkunstenaar, heeft Montyn ook getekend en geschilderd. In artistiek opzicht is Montyn autodidact. Hij haalde zijn inspiratie uit zijn rijke leven. Met name de verre reizen die hij maakte naar Zuid-Oost Azië.

Techniek

Naast het tekenen en schilderen, besloot Montyn in 1959 zich op de etstechniek te concentreren. Hij werkte met gemengde etstechnieken, zoals droge naald, aquatint en taille-douce. Deze technieken paste hij toe op zinken platen. Een methode die Montyn zelf heeft bedacht, is het afdrukken van meerdere etsplaten op één grote...

Verder»

Jan Montyn is een bekend beeldend kunstenaar in het binnen- en buitenland. Hoewel hij vooral bekend is geworden als grafiekkunstenaar, heeft Montyn ook getekend en geschilderd. In artistiek opzicht is Montyn autodidact. Hij haalde zijn inspiratie uit zijn rijke leven. Met name de verre reizen die hij maakte naar Zuid-Oost Azië.

Techniek

Naast het tekenen en schilderen, besloot Montyn in 1959 zich op de etstechniek te concentreren. Hij werkte met gemengde etstechnieken, zoals droge naald, aquatint en taille-douce. Deze technieken paste hij toe op zinken platen. Een methode die Montyn zelf heeft bedacht, is het afdrukken van meerdere etsplaten op één grote plaat. Montyn drukte zijn prenten altijd zelf, in kleine oplagen. Grafiek hanteerde hij niet uitsluitend als een vermenigvuldigingstechniek, maar tevens als een medium om tot zijn eigen stijl te komen. De eerste experimenten met de etstechniek voerde Montyn uit zonder kleur, maar langzamerhand werd de kleur een wezenlijk onderdeel van zijn werk. Kleur, vorm, lijn en inhoud zijn op monumentale wijze samengevoegd tot een geabstraheerde beeldtaal.

Stijl

Stilistisch gezien is het werk van Montyn niet onder te brengen bij een stroming. Zijn vroege werken zijn heel traditioneel en figuratief, maar begin jaren zestig koos hij voor een gestileerde beeldtaal vol persoonlijke tekens en symbolen. Het belangrijkste thema in het werk van Montyn is het landschap. Het landschap is niet picturaal weergegeven, maar als de projectie van de menselijke emotie. Zijn verbondenheid met het landschap en de aarde blijkt onder anderen uit zijn voorkeur voor de kleur omber die voor hem de aarde en alles wat daarmee samenhangt symboliseert.

Meest recente werken van Jan Montyn

Alle werken

U kunt ook werken van Jan Montyn huren bij De Kunstuitleen Den Haag

Nieuws over Jan Montyn

JAN MONTYN viert 85ste verjaardag in De Galerie Den Haag

Woensdag 11 november is in De Galerie Den Haag in zeer besloten kring de 85ste verjaardag van kunstenaar Jan Montyn gevierd.

verder »


Kunstuitleen

Het huren van een hoogwaardig kunstwerk kan al vanaf een verrassend laag bedrag per maand site »

Lijstenmakerij

Wist u dat De Galerie Den Haag beschikt over een eigen, uitgebreide lijstenmakerij? site »

Kunstwinkel

Binnenkort online: de kunstwinkel Den Haag site »

agenda

Noordeinde Nocturne 2014

Op vrijdag 28 februari om 19:00 uur wordt begonnen met een concert van het Hofstads Jeugd Orkest in de Paleiskerk op Paleiss

verder »

exposition

Naar het licht

Jan Montyn in de periode 1960 - 1970

verder »

Jan Montyn Nieuwsbrief

Wilt u altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe exposities van Jan Montyn en andere kunstenaars bij De Galerie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van De Galerie Den Haag!

Laatste Nieuws

Kunst in Mondriaan Design

Kunst geïnspireerd door Mondriaan! Dit jaar is heel Den Haag gekleurd als één groot Mondriaan schilderij en daarmee viert de stad ‘100 jaar Mondriaan en De Stijl’. verder »

Noordeinde Nocturne 2017

Op zaterdag 11 maart zal voor de 11e keer Het Noordeinde Nocturne evenement plaatsvinden. Dit groots opgezette evenement is een romantische en culturele avond gevuld met prachtige muziek, fashion, culinair genieten en kunst.  Het evenement begint dit jaar... verder »