De Galerie Den Haag

De mensen van De Galerie Den Haag

De Galerie Den Haag aan het Noordeinde in Den Haag is een galerie die zich specialiseert in moderne kunst van hoge kwaliteit in een toegankelijke en ontspannen setting. Wie zijn de mensen die dit mogelijk maken?

Coen van den Oever, galeriehouder

Wij zijn van de ontontgonnen routes, niet van de platgetrapte paden ”

Coen van den Oever Coen van den Oever is zijn werkzame leven begonnen als tenniscoach. Zijn sport en kunst niet twee totaal andere werelden? “Nee, toch niet,” zegt Coen. “Als je op een hoog niveau mensen coacht dan vraagt dat creativiteit en vertrouwen, mensenkennis. Dat is niet anders als ik in De Galerie sta met een klant, of in het atelier van één van onze kunstenaars. Want zowel kunst maken als het uitzoeken van een kunstwerk, het is bij uitstekmensenwerk”.

Coen richtte galerie en kunstuitleen De Galerie Den Haag op in 1995. De combinatie van een collectie van hoge kwaliteit met een ontspannen en toegankelijke sfeer bleek een succes; het bedrijf maakte een snelle groei door en dat vertaalde zich in een steeds uitgebreidere collectie en een grotere groep van kunstenaars die zich aan De Galerie Den Haag heeft verbonden. In 2008 heeft Coen een tweede Galerie opgericht. Deze galerie, Project 2.0 geheten, heeft als doel de gevorderde kunstliefhebber te wijzen op nieuwe mogelijkheden.

“Net zoals we het in De Galerie Den Haag het altijd net op een wat andere manier proberen te doen, zo hebben we ook met Project 2.0 de ambitie om nieuwe paden te ontginnen. Mensen die bij ons komen moeten elke keer het gevoel hebben dat er iets nieuws is te ontdekken, liefst iets waar ze eerder nog nooit aan gedacht hadden. Zowel bij De Galerie als bij Project 2.0 tonen we net wat meer lef bij het samenstellen van onze collectie en bij het organiseren van nieuwe exposities“.

Een rode draad in het werk van Coen is het verbinden van heel verschillende mensen: beeldend kunstenaars en musici, kunst en maatschappij. Een project als Noordeinde Nocture of het Noordeinde Kunst & Culinair-project waren daar goede voorbeelden van, omdat verschillende werelden daar samen kwamen. “Maar er zijn veel meer voorbeelden. Kunstenaars die we samenbrengen met verhalenvertellers, met musici of met andere kunstenaars. Of neem bijvoorbeeld het project met schilder Jas, waarbij we boten met bloemen op de Hofvijver lieten drijven. Dat was een groot succes: honderdduizenden mensen hebben dat gezien”. Hoewel De Galerie wel meer bekende klanten heeft, is Coen toch extra trots ook koningin Beatrix tot zijn klantenkring te kunnen rekenen. “De eerste keer dat de koningin hier binnenstapte, dat beschouw ik als eerlijk ben toch wel als een hoogtepuntje”.

Als hij niet in De Galerie of bij Project 2.0 is te vinden, dan is Coen onderweg. “Contacten onderhouden met kunstenaars, een bedrijf inrichten, kunst blijft natuurlijk mensenwerk. Maar de grootste kick geeft het toch als we uiteindelijk het kunstwerk bezorgen dat mensen hebben uitgekozen. Een schilderij bij iemand boven de bank hangen: dan is dat toch het ultieme eindresultaat. Je bent dan in hun paleisje, de cirkel is dan rond.”

Lees ook het blog van Coen

Wouter Dooijeweerd, manager De Galerie

Het creatieve heeft er al van kinds af aan in gezeten”

Coen van den OeverAlweer bijna 6 jaar geleden is Wouter begonnen bij De Galerie Den Haag. “Het was een impulsieve stap om van regiomanager in de detailhandel de overstap te maken naar de kunstwereld”, zegt Wouter. “Eerlijk gezegd had ik toen een beetje hetzelfde beeld van een galerie wat veel mensen hebben. De vraag wat ik dan zoal de hele dag doe is mij dan ook vaak gesteld. Meestal antwoord ik dan met 'gewoon zitten en wachten tot er iemand binnenkomt', om na een korte pauze uit te leggen dat er in een galerie als de onze altijd veel te doen is. Het plannen en organiseren van exposities, het maken van uitnodigingen, inkoop, verkoop, verhuur. Dat alles natuurlijk met persoonlijke aandacht. De kunstbeurzen met alle werkzaamheden daaromheen, het maken en bijhouden van de website. Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

“Als kind was ik altijd veel met tekenen bezig, maar dat vervaagde langzamerhand. Maar creatief ben ik altijd gebleven. Ik heb bijvoorbeeld een opleiding als Patissier afgerond, veel gefotografeerd. Het creatieve heeft er al van kinds af aan ingezeten”. En schilderen? “Ik heb heel toevallig vorig jaar bij mijn werkbezoek naar Brazilië voor het eerst de kans gekregen en genomen, met dank aan Bram Reinders, om te schilderen. Mijn twee eerste werken kwamen afgelopen maart in Den Haag aan. Het grootste compliment wat ik kon krijgen was in De Galerie. Een klant die werken van de Braziliaanse kunstenaar Izolag aan het bekijken was, vond mijn schilderij zeer de moeite waard. Maar hij was in de veronderstelling dat het een werk van Izolag zelf was!”

Terugkijkend, is die impulsieve stap naar de kunst een goede stap geweest? “Zeker, ik voel me hier thuis als een vis in het water. Dat bevestigt voor mij dat gevoel toch zelden bedriegt”.

Lees ook het blog van Wouter

Claudie Douwes Dekker, kunstadviseur

Alleen door luisteren kun je mensen goed adviseren”

Claudie Douwes DekkerClaudie Douwes Dekker is haar hele leven al bezig met vormgeving. “Je kunt best zeggen dat kunst mijn leven is,” zegt Claudie. “Eerder heb ik zelf een galerie gehad in Utrecht, gespecialiseerd in glaskunst. Verder heb ik lange tijd verkoopexposities georganiseerd voor het Singer Laren. Ik schilder zelf ook, lyrisch-abstracte werken. Maar waar ik uiteindelijk toch het beste in ben, is het leggen van de link tussen mensen en kunst. Daarom ben ik op een gegeven moment als zelfstandig kunstadviseur begonnen. Toen mijn klantenkring steeds groter werd, met ook steeds meer en grotere bedrijven ertussen, ben ik met Coen gaan samenwerken. Dat bevalt zo goed dat ik nu vier dagen per week in De Galerie ben om mensen te adviseren”.

“Het is vooral de diversiteit in het werk die me aanspreekt bij De Galerie. De een weet precies wat hij of zij wil, een ander heeft van tevoren geen idee en weer iemand anders weet het eigenlijk wel, maar heeft gewoon nog even wat tijd nodig. Maar het zijn altijd leuke mensen die hier komen die zin hebben om iets moois uit te zoeken, daarom geniet ik echt van dit werk”.

Terugkijkend, is die impulsieve stap naar de kunst een goede stap geweest? “Zeker, ik voel me hier thuis als een vis in het water. Dat bevestigt voor mij dat gevoel toch zelden bedriegt.”

Sandy Kamerling, kunstadviseur

Kunst lijkt wel wat op de liefde: het gaat altijd om gevoel”

Sandy KamerlingAls galeriemedewerker is Sandy vaak te vinden in galerie Project 2.0, maar ook staat ze namens De Galerie Den Haag op kunstbeurzen overal in Nederland. “Ik voel mij echt een gastvrouw, het is belangrijk dat mensen zich prettig voelen. Ik wil ze laten voelen dat ze de tijd te hebben om de werken in zich op te nemen. Stilte en rust is vaak veel belangrijker dan wat voor advies dan ook.”

Voorheen werkte Sandy in de mode. “Dat gaat natuurlijk ook over vorm, stijl, kleur en expressie. Het grote verschil is natuurlijk wel dat je bij mode altijd zoekt naar de laatste trends, terwijl je bij kunst juist op zoek bent naar het tijdloze. Kunst is toch vaak een aankoop voor het leven, soms zelfs voor generaties. Aan de andere kant, in zowel de kunst als in de mode zie je dat technieken veranderen maar bepaalde elementen toch vaak weer terugkeren. Er zijn best veel overeenkomsten”.

“De meeste voldoening geeft het als je ziet dat mensen echt blij zijn met wat ze hebben uitgekozen. Waar je dat aan merkt? Dat voel je gewoon. Het is met kunst net als tussen mensen: op een gegeven moment val je, dan is er een klik. Vaak blijkt dat bij het eerste schilderij te zijn waar mensen echt even bij zijn blijven staan. Het lijkt wel een beetje op liefde op het eerste gezicht, ja. Het gaat in de kunst toch om een gevoel.”

« Terug naar de voorpagina

Kunstuitleen

Het huren van een hoogwaardig kunstwerk kan al vanaf een verrassend laag bedrag per maand site »

Lijstenmakerij

Wist u dat De Galerie Den Haag beschikt over een eigen, uitgebreide lijstenmakerij? site »

agenda

Noordeinde Nocturne 2014

Op vrijdag 28 februari om 19:00 uur wordt begonnen met een concert van het Hofstads Jeugd Orkest in de Paleiskerk op Paleisstraat 8 te Den Haag. Daarna bent u welkom in alle deelnemende Galerieën op het Noordeinde voor een glas wijn en een miniconcert uitgevoerd door diverse ensembles samengesteld uit leden van het Residentie Orkest. Om 21.30 bent u van harte welkom in De Galerie Den Haag om naar het Haags Saxofoonkwartet te komen luisteren, in een speciaal voor deze avond ingerichte expositie. Zij zullen deze avond een gevarieerd programma ten gehoren brengen waaronder; Singelée, 4de deel uit het 'Premier Quatuor en Mischima van Philip Glass. Het slotconcert wordt om 23.00 uur uitgevoerd door het Residentie Orkest in de unieke ambiance en perfecte akoestiek van de Paleiskerk. Het complete programma van deze muzikale avond staat een week voor aanvang op onze Facebook pagina. Graag tot vrijdag 28 februari 2014

verder »

Nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van bijzondere exposities in De Galerie