Club Hang Up - Crail Moansburg

Club Hang Up - Crail Moansburg

Vanaf 10 juni is de nieuwe expositie Club Hang Up van Crail Moansburg te zien bij De Galerie Den Haag!

De expositie is onderdeel van een reeks van vijf exposities in vijf verschillende steden over de hele wereld. Elke expositie toont gloednieuwe kunstwerken; allemaal uniek in de sprekende stijl die zo eigen is aan het werk van Moansburg.

In de expositie zijn ook kunstwerken te zien van Angeline Dekker. 8 Maart 2017 was het eerste gesprek tussen Moansburg en Angeline Dekker. Moansburg zag direct de potentie van de keramische buizen van Angeline Dekker voor Club Hang Up. In haar architectonische bouwwerken vertaalt zij namelijk delicate structuren die niet zichtbaar zijn bij mensen. Hier zag Moansburg de mogelijkheid om zijn vele lagen van schuring en frictie in zijn emotionele zeefdrukken zichtbaar te maken. Het delicate keramische buizenstelsel zijn in Club Hang Up kortweg noodzakelijk om de vele lagen van Crail Moansburg een zichtbare een uitweg te bieden.

Statement van een clublid:

“De werken zijn gelaagd met verschillende materialen. Volledig handgemaakt. Zelfs de verpakking is onderdeel van de boodschap die de kunstenaar wil uitdragen. Hij is overtuigd dat de filosofie van zijn expositie ‘helder’ is, maar ik beschouw het als een tikje cryptisch. Dit laatste daar hij gewend is aan zijn kluizenaarsbestaan en zijn leven bijna uitsluitend aan zijn kunst wijdt. Er gaan weken voorbij zonder dat hij een dialoog aangaat. Dit leidt tot een charmante, milde vorm van waanzin.

Zijn werk is zijn redding, omdat het – zoals hij zelf toelicht –de aandacht afleidt van zijn botsingen met het dagelijks leven. Om meer in contact te komen met de ‘buitenwereld’ op een manier die hij kon verdragen of zelfs kon regisseren, zocht hij een muze. Een karakter zoals ‘Mata Hari’ of ‘Anita Berber’ uit de hedendaagse maatschappij om een nieuwe waarheid te verankeren, namelijk een geloof in zijn fetisj waarin hij beweert dat Mata Hari zijn moeder is. Als bewijs hiervan draagt hij altijd een foto van Anita Berber bij zich. Cryptisch of krankzinnig? Zijn doel was en is om zijn muze te schilderen en daarmee haar bestaan te bevestigen. Dit gaat allemaal om overleven. Deze benadering stelde hem in staat om een ‘ontmoeting’ met Mata Hari te ervaren. De collectie kunstwerken die uit deze ontmoeting voortvloeide, maakt deze ongrijpbare wereld tastbaar voor Moansburg.

Leven in eenzaamheid stelt hem in staat om de wereld als een losstaand fenomeen te beschouwen. In tegenstelling tot wat Moansburg zijn ziel noemt, is de aarde voor hem minder betrouwbaar. Het spijt hem om te zien hoe het leven wordt verwaarloosd in arrogantie en onwetendheid. Hij weet dat zijn ziel een illusie is, maar hij koestert het niettemin. Moansburg noemt dit conflict van het benaderen van illusies 'Club Hang Up', naar aanleiding van de schaarse beschrijving hieronder:

Club
klʌb/ noun
noun: club; an association dedicated to a particular interest or activity.
British combine with others so as to collect a sum of money for a particular purpose.

hang-up
(hăng′ŭp′) n. Informal 
1. A psychological or emotional difficulty or inhibition.
2. An obstacle to smooth progress or development.

Hij schilderde zijn eigen kleine sociale kring, vijf keer voor het publiek om aan hun hunkering te voldoen. Ik denk dat hij zijn leven opoffert voor kunst. Niet omdat hij zich voordoet als een geïnspireerde kunstenaar (om dat te stellen zou echt ver van zijn doel zijn), maar omdat het alternatief zou zijn om rond het zwarte gat te dwalen dat hij als zijn kern heeft leren kennen.

Een clublid.”

Datum: 12-05-18