Corneille

Corneille is in 1922 in Luik (België) geboren als Guillaume Corneille van Bervloo. Beide ouders zijn Nederlands. Lithografie wordt gezien als de beste uitdrukkingsvorm voor Corneille. Onder de pers worden zijn voorstellingen gefixeerd, streng achter de vrolijke kleuren. Zijn kunstwerken zijn altijd uitbundig van kleur en lijken vaak passages uit een verhaal of een gedicht.

Lees verder...

Vroege werk

In 1940 verhuist Corneille naar Amsterdam waar hij een cursus tekenen en etsen volgt aan de Rijksacademie Voor Beeldende Kunsten. Als schilder is Corneille echter autodidact. Zijn grote inspiratiebron zijn de verre reizen die hij maakt. In zijn vroeg werk uit de jaren ’50 is vooral Afrika een grote inspiratiebron. Begin jaren ’60 verschoof dit naar Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Deze verschuiving is te merken aan het uitbundige kleurgebruik, die veel gemeen hebben met de volkskunsten die hij daar tegenkwam. Vrouwen, katten en vogels zijn gedurende zijn hele carrière een grote fascinatie voor Corneille. Zij zijn, al dan niet in combinatie met elkaar, vaak in zijn voorstellingen te bewonderen.

CoBrA

Samen met onder anderen Karel Appel en Constant richtte Corneille in 1948 de Nederlandse Experimentele Groep op. Deze groep vertegenwoordigde later dat jaar de Nederlandse tak van de CoBrA groep die in Parijs wordt opgericht. De groep bestaat slechts drie jaar, maar is bij zo’n groot publiek bekend dat zelfs vandaag de dag CoBrA nog steeds voortleeft.

In 1950 verhuist Corneille naar Parijs. Hij blijft de hele wereld over reizen, maar Parijs wordt vanaf dan zijn thuishaven. Het werk van Corneille is in veel landen te zien. Doordat zijn werk tegenwoordig ook te bewonderen is op bijvoorbeeld horloges en stropdassen, wordt zijn kunst tevens toegankelijk gemaakt voor het jonge publiek.

Verberg uitgebreide omschrijving

De Galerie Den Haag biedt u een keuze uit 11 werken van Corneille. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid.