Babet Olde Weghuis

Babet Olde Weghuis (Ootmarsum 1971)

Een onderzoek in directheid, wat zich afspeelt in tijd. In mijn beelden ben ik op zoek naar betekenis, naar de meerwaarde van algemeenheden. Balancerend tussen de alledaagse praktijk en het mystieke, zoekend naar verweving en verzoening: Een blik van iemand, een hand die beweegt of de intensiteit van een kleur. Mijn werk gaat over het volgen van impulsen en over het sturen van de verf. Over drift, over hoeveelheden, maar ook over met weinig veel willen zeggen. Daar waar het verhaal beeld wordt, dat is interessant. Een glimp van de essentie weten te pakken, daar is het me om te doen. Het universum, culturen, religies, mensen, herten, ontmoetingen, natuur, liefde, leven.

Lees verder...Hertencollectie

Ongeveer zo’n 20 jaar geleden begon ik met het sparen van hertjes en gebruikte ik ze regelmatig in de installaties die ik toen maakte. Het diende voor mij als symbool van transformatie, van (zelf)liefde, geluk, onschuld, maar ook van overvloed en groei. Graag sloeg ik een brug tussen verschillende werelden en probeerde ik daar de gemene deler uit te halen. Voor mij was dat: LIEFDE.

Het hert belichaamt onvoorwaardelijke liefde en vriendelijkheid. Het gevlekte kleed wijst erop dat er geen onderscheid wordt  gemaakt tussen licht en donker, goed en slecht. De kracht van de liefde geneest de wonden van anderen, ook al staan ze nog zo ver aan de donkere kant. In de bijbel straalt het hert verlangen naar geluk uit en is het het ideale beeld van ‘reinheid’. Ook in de Koran, de Bhagavad Gita en in het Boeddhisme staat het hert symbool voor onschuld en terugkeer naar de wildernis. Ik heb me altijd verbonden gevoelt met het hert. Ik kwam ze ook (per toeval) regelmatig tegen.

Ik begon ze te schilderen en tekenen en zo werden ze, net als een aantal andere thema’s, een rode draad in mijn werk. Ik weet nog dat ik er mee begon door een ansichtkaart die in mijn atelier hing. Even niet wetende wat te schilderen, zag ik die kaart ineens als aanleiding.  Het maakt niet uit wat ik schilder, dacht ik toen. Als ik maar liefde heb voor mijn onderwerp.  En ja, het zijn misschien ook wel mijn eigen gevoelens of mijn eigen verlangens, die daar in sluipen, waardoor het hert in alle opzichten wel omvat wat mijn ziel graag deelt.

Verberg uitgebreide omschrijvingDe Galerie Den Haag biedt u een keuze uit 2 werken van Babet Olde Weghuis. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid voor verhuur.

Follow Babet

Op de hoogte blijven als we nieuwe werken van Babet Olde Weghuis aan onze collectie toevoegen?

Werken van Babet Olde Weghuis

Together in this fairytale

Together in this fairytale
Babet Olde Weghuis

€ 2.950,00
Vanaf € 88,50 p/m
150 x 120 cm

Yellow Star Portal

Yellow Star Portal
Babet Olde Weghuis

€ 2.950,00
Vanaf € 88,50 p/m
120 x 150 cm