Dorien Plaat

De beeldentaal van Dorien is glashelder en zeer indringend. Je kunt niet wegkijken en je kunt er niet omheen. De figuren op haar doeken nemen geen genoegen met een oppervlakkige beschouwing.

Lees verder...

De kunstwerken van Dorien Plaat lijken te zeggen: ‘Kijk maar, hier ben ik, ik nodig  je uit naar mij te kijken, in al mijn naaktheid, in al mijn kwetsbaarheid. Nee niet weglopen, kijk nou even naar me.’

In een keiharde wereld, waarin soms de buitenkant het belangrijkst lijkt, het uiterlijk vertoon, lijken de schilderijen van Dorien Plaat tegen ons te zeggen, non-verbaal: ‘Mijn buitenkant is flinterdun, je mag naar binnen kijken, kijk eens hoe mooi ik ben, nee niet ‘mooi’ in context van een vergankelijk fysiek schoonheidsideaal, maar een soort ‘mooi’ met eeuwigheidswaarde, authenticiteit en dus kwetsbaarheid.’

De figuren van Dorien laten zich zien in totale kwetsbaarheid, ze zijn daardoor echter niet zwak maar juist sterk, omdat ze vrede hebben gesloten met hun kwetsbaarheid. Ze houden van hun kwetsbaarheid en zijn er zelfs trots op. Als dat geen mooie boodschap is voor de wereld waarin we leven, dan weet de kunstenares het niet meer.

Wie niet ontroerd wordt door deze kunst, heeft niet goed gekeken, of niet naar de schilderijen, of niet naar zichzelf.

Verberg uitgebreide omschrijving

De Galerie Den Haag biedt u een keuze uit 5 werken van Dorien Plaat. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid.