Ronald Schmets

De vrouw als maagd, minnares en als moeder. Een kracht die de man nimmer zal bezitten. In de werken van Ronald Schmets keert dit thema elke keer terug; beelden van vrouwen die met respect zijn samengesteld. Ze stralen rust en sereniteit uit.

Lees verder...

Kunstenaar Ronald Schmets is opgegroeid in het Hollandse Zuid-Limburg, een plek waar zijn inspiratie is geboren. Door zijn opvoeding aan een katholieke jongensschool kwam Schmets al vroeg in aanraking met religieuze prenten en beelden. Deze maakten grote indruk op hem en voornamelijk de tegenstelling tussen de afbeeldingen van Jezus en Maria vielen hem op. Terwijl de zoon van God vaak vrijwel naakt werd afgebeeld, waren de beelden van Maria tot aan de nek gesloten. Schmets besloot deze rollen om te draaien.

Heilige vrouwen

Geheel in traditie met de grote renaissanceschilders vormen hemelse vrouwen, gehuld in wapperende gewaden, de hoofdpersonen in zijn werk. Immer omringd door religieuze verwijzingen en symbolen. De vrouw als maagd, minnares en als moeder. Een kracht die de man nimmer zal bezitten. In zijn werken keert dit thema elke keer terug; beelden van vrouwen die met respect zijn samengesteld. Ze stralen rust en sereniteit uit.

Stijl en techniek

De grote voorbeelden van Schmets zijn Botticelli, Rubens, Bouguereau, Waterhouse en Klimt. Al sinds zijn vierde levensjaar tekent en schildert hij en zijn eerste schilderij wordt op zijn twaalfjarige leeftijd verkocht. Op zijn veertiende krijgt Schmets een oude Zenith-camera cadeau en dan is zijn liefde voor fotografie geboren. Hij studeerde vervolgens aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de St. Joost Academie in Breda. Schmets kan als grafisch ontwerper zijn passies combineren; fotograferen, ontwerpen en schilderen. In de eerste reportages stond ‘de echte mens en zijn omgeving’ centraal. De corporate- en reclamefotografie lonkt echter al gauw. Grote bedrijven als Fortis, Connexxion en de Belastingdienst behoorden tot zijn klanten, maar toch knaagt de creativiteit. De oplossing werd een combinatie van fotografie en schilderkunst.

Werkwijze 

Sinds een aantal jaar heeft de verf plaats gemaakt voor de computer, waarmee Schmets dezelfde resultaten bereikt. Als een regisseur heeft hij leiding over een team waarmee hij prachtige kunstwerken maakt. Zijn ideeën ontstaan in een schetsblok en resulteert uiteindelijk in een beeld dat soms wel uit 35 verschillende foto’s bestaat. Zelfs zijn modellen stelt hij soms samen uit verschillende foto’s om het gewenste archetype van de vrouw zo dicht mogelijk te benaderen. Schmets fotografeert eerst de achtergrond en stelt daar vervolgens de belichting van de modellen en de rekwisieten op af. Het beeld wordt op metallic papier geprint en uiteindelijk wordt de afdruk op dibont geplakt en ingegoten in drie lagen kunsthars. Hierdoor ontstaat er als het ware een lens op de afdruk en daarmee geeft Schmets elk beeld zijn eigen karakteristieke uitstraling.

Verberg uitgebreide omschrijving

De Galerie Den Haag biedt u een keuze uit 9 werken van Ronald Schmets. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid.